Legende despre zane ursitoare

zane ursitoareAceste zane ursitoare sunt fiinte imaginare din traditia romaneaca, despre care se crede ca au harul de a hotara destinul fiecarui om de la nasterea acestuia. Se banuieste ca acest obicei al zanelor ursitoare a fost preluat din mitologia greca, ursitoarele fiind numite Moire. Prin traditie aceste zane ursitoare sunt trei, acestea fiind considerate inlocuitoarle mamei. Se spune ca aceste zane ursitoare pot fi auzite cateodata, insa niciodata nu s-au lasat vazute.

Sunt foarte multe povesti si legende despre traditiile si obiceiurile acestor zane ursitoare, insa acestea depind foarte mult de zone.  In partea Moldovei oameni spun ca aceste zane ursitoare sunt trei, in alte zone sapte, noua sau doiseprezece. In alta parte a Romaniei, in Oltenia oameni spun ca zanele ursitoare sunt trei : una mica, una mijlocie si una inalta. Cartile de basme spun ca aceste zane ursitoare isi faceau aparitia noaptea in camera noului nascut, in prima zi de la nastere sau in prima saptamana.

Pentru a ursi o soarta buna noului nascut, acestea trebuiau sa fie asteptate cu o masa foarte bogata plina cu foarte bucate care de care mai gustoase.Traditiile spun ca in zona Moldovei acestea erau asteptate cu castroane cu diferite ingredinte din care se prepara mancarea.

In zona Transilvaniei acestea erau asteptate cu apa, vin, rachiu, seminte, prajituri, paine, colaci, ceapa dar si alte obiecte ca carti si creioane.

 Dar cel mai bine primite erau de olteni care le asteptau pe aceste zane ursitoare cu o masa rotunda langa fereastra, unde asezau trei scaune, trei farfuri, trei pahare cu apa si trei linguri. Pe langa acestea olteni mai puneau pe masa trei cepe, zahar, busuioc, tuica, sare, paine, panza, stergar de lana si  carte.

Sub masa acestia puneau si un ulcior cu apa rece neinceputa unde a doua zi era scaldat copilul. Indiferent de loc si indifferent cu ce sunt asteptate aceste zane ursitoare sunt prezente in orice loc unde se naste un copil, ursind acestuia in viata cat mai multa iubire, intelepciune si noroc. In zilele noastra aceste zane ursitoare sunt reprezentate de actrite de teatru foarte talentate ce vin la botezurile copiilor facand spectacole asemanatoare celor din cartile de povesti adaptate realitati din zilelele noastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s