Totul despre zane ursitoare

Aceste zane ursitoare sunt personaje imaginare din mitologia romaneasca despre care se credea, ca aveau darul de a hotara destinul omului inca de la nastere. Acest mit al zanelor ursitoare, a fost preluat din mitologia greaca, find denumite Moire. Prin traditie aceste zane ursitoare sunt trei, ele fiind considerate inlocuitoarele mamei. Legendele de demult spun ca zanele ursitoare erau auzite, insa niciodata vazute. Sunt foarte multe legende despre traditiile si obiceiurile  ursitoarelor. In regiunea Moldovei se zicea ca acestea erau trei, in alte regiuni, sapte, noua, chiar si doisprezece. In Oltenia oameni credeau ca acestea erau trei: una inalta, una mijlocie si una mica. Legendele spun ca acestea isi faceau aparitia noaptea in camera copilui, in  prima zi de nastere s-au in prima saptamana.

Pentru ca soarta copilui sa fie buna, oameni trebuiau sa le astepte cu mese pline de bunatati. In Moldova oameni le asteptau cu castroane in care erau diferite ingrediente pentru preparat mancarea. In Transilvania zanele ursitoare erau asteptate cu seminte, prajituri, apa, rachiu colaci, ceapa, paine, bani dar si alte lucruri. Insa se spunea ca acestea erau cel mai bine primite in Oltenia, deoarece acestia le asteptau cu o masa langa fereastra, trei scaune, trei farfuri, trei pahare si trei linguri. Acestia mai puneau pe mese zahar, busuioc, ceapa, sare, tuica, panza, tuica, paine, bani, o carte si un stergar de lana. Sub masa era pusa o galeata de apa neinceputa, in care era scaldat a douza zi pruncul.

In alte culturi, se spunea ca zanele ursistoare erau ficele lui Zeus si Themis, ele fiind considerate si primele inventatoare a primelor sapte litere din alfabetul grecesc. Indiferent de loc si traditii aceste zane ursitoare veneau in orice loc unde se nastea un copil si urseau acestuia o soarta cat mai buna si noroc in viata.  Legendele mai spun ca aceste zane ursitoare erau foarte frumoase. In zilele noastre zanele ursitoare sunt reprezentate de actrite foarte talentate de teatru, care atunci cand sunt invitate la petrecerile de botez ale copiilor fac o atmosfera foarte frumaosa, deaorece adapteaza povestile cu ursitoare la realitatea din zilele noastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s