De ce ursitoare?

Cand devenim parinti, ne dorim, fara doar si poate, toate cele mai bune lucruri pentru copilul sau copiii nostri. In traditia populara, exista insa o credinta care ne arata ca nu doar parintii pot avea grija de copiii lor, ci si trei zane fermecate numite ursitoare. In functie de primirea de care au parte si de viata parintilor, ursitoarele ursesc de bine sau de mai putin bine, copiilor.

Aceste trei zane au grija de profeteasca copilului nou nascut destinul si traiul sau, dar si momentul in care acesta va trece in alta lume. In credinta populara, ursitoarele urseau copilului in functie de dispozitie. Pentru a le bine dispune, parintii puneau in camera nou-nascutului, candele aprinse, sau mancare, iar in unele zone din Romania acestia presarau faina alba pe podea, pentru a le vedea urmele ursitoarelor dimineata. Astfel stiau ca copilului i-a fost ursit si  sperau sa-I fi fost ursit de bine.

In prezent cele trei ursitoarepot fi chemate, la botezulu copilului, iar aceste traditii de asteptare a ursitoarelor raman povesti in memoria celor batrani. Acum ursitoarele vin la petrecerea de botez a copilului si ii ursesc cu vorbe alese lucruri bune si oameni minunati de care pruncul sa se bucure toata viata. Pe langa asta, toti invitatii dumneavoastra vor fi incantati si cu siguranta vor povesti mai departe atmosfera de basm pe care aceste tinere ursitoare au imprastioat-o in jurul lor.

Desi acest moment este unul de spectacol, semificatia ramane una destul de puternica, pentru ca ursitoarele dau speranta parintilor si ii ambitioneaza mai mult sa lupte pentru copilul lor. Un moment cu ursitoare cu siguranta va ramane in mintea invitatilor, are vor povesti cu drag de petrecerea voastra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s